اعتیاد قهوه، بدترین عادت در رژیم غذایی
مصرف قهوه در حد معقول می تواند برای ما مفید باشد اما اگر اعتیاد قهوه در ما وجود داشته باشد، شکستن این اعتیاد می تواند باعث به وجود آمدن برخی خطرات برای سلامتی ما شود. قهوه مملو از آنتی اکسیدان است و گاهی در صورت توقف مصرف ممکن است جای خالی آن در برنامه غذایی اشخاص پرمصرف حس شود. آنتی اکسیدان های قهوه به دلیل دارا بودن مواد مغذی می توانند سلامت بدن را بهبود بدهند.
بهبود یافتن بدن بر اثر مصرف آنتی اکسیدان های قهوه به این معنی است که مصرف مقدار معقولی قهوه در روز می تواند فوایدی برای سلامتی انسان داشته باشد و گنجاندن آن در رژیم غذایی روزمره می تواند به افزایش هوشیاری و بالا رفتن بهره وری کمک نماید. در این مقاله قصد داریم به بررسی اعتیاد قهوه پر مصرف ها بپردازیم، پس در ادامه مطالعه این نوشته با ما همراه باشید.

اعتیاد قهوه آسیب زننده به سلامت جسمانی
دکتر آرون اومن مشاور جراح مغز و اعصاب در وی پی اس لیک شور گلوبال لایف در یک جلسه کوچ می گوید : اگر اعتیاد قهوه افزایش یابد و این ماده بیش از حد امکان مصرف شود، مصرف کافئین می تواند به سلامت انسان به طور جدی آسیب های غیرقابل جبرانی وارد نماید.
مزایای تعادل در مصرف قهوه به دور از افراط و تفریط
کافئین موجود در قهوه می تواند جنبه های مختلف عملکردی مغز را تحت تاثیر خود قرار دهد. حافظه، خلق و خو، هوشیاری و عملکرد شناختی مغز از جمله بخش هایی است که توسط کافئین موجود در قهوه تحت تاثیر قرار می گیرد. یکی دیگر از مزایایی که قهوه دارد، چربی سوزی و ضدافسردگی بودن آن است.
دکتر اومن درباره اثرات و مزایای تعادل در مصرف قهوه به دور از افراط و تفریط چنین بیان می کند که دیابت نوع 2، بیماری پارکینسون، بیماری آلزایمر، سرطان کبد و کولورکتال و …، همگی بیماری هایی هستند که تحت تاثیر مصرف متعادل قهوه به دور از اعتیاد قهوه، در طولانی مدت بهبود می یابند.

آمار های جهانی از مصرف و اعتیاد قهوه
دکتر آنوپاما مشاوره پزشکی پیشگیری در بیمارستان بین المللی ساکرا در بنگالورو می گوید که : نوشیدن قهوه می تواند خطر ابتلا به سیروز الکلی و نقرس را نیز کاهش دهد. مطابق آمار های بین المللی نزدیک به 90% افراد بزرگسال در جهان روزانه به طور میانگین نوشیدنی های دارای کافئین مصرف می کنند. کافئین می تواند اثرات خوب و برخی اوقات اثرات منفی بر وضعیت سلامتی داشته باشد.
مطالعات و تحقیقات علمی در کشور های مختلف بر روی مصرف قهوه وجود ندارد اما با این حال مصرف بیش از حد آن ممکن است که علائم فیزیکی را در افراد، به خوبی نشان دهد و با توجه به برخی از عوامل مانند سن و جنس و داروی های مورد مصرف، عوامل محیطی نیز بر سلامت انسان تاثیر منفی بگذارد.

چرا کافئین اعتیاد آور است ؟
برای پاسخ به این سوال که چرا کافئین زیاد بر اثر نوشیدن اعتیاد قهوه را به دنبال دارد، بایستی بگوییم که برای دهه ها قهوه یکی از محبوب ترین نوشیدنی ها در میان مردم به شمار می آمده است. این نوشیدنی در تمام گروه های سنی نیز مصرفش مورد قبول واقع می شود. از آنجایی که کافئین یک محرک روانی است، پتانسیل بالایی در فراهم کردن اعتیاد دارد؛ مانند تنباکو و الکل.
از این رو باید از اعتیاد آور بودن نوشیدن قهوه، آگاه بود و مصرف آن را در محدوده نرمال نوشیدن، به خوبی کنترل نمود. در صورتی که به صورت مکرر قهوه مصرف شود، مطمئنا شخص در خطر اعتیاد قهوه قرار میگیرد. جسم انسان به کافئین معتاد می شود و وابستگی به وجود می آید. اما پس از ابتلا اثرات آن بر روی فرد واضح نیست. دلیل آن نیز این است که با ورود میزان زیادی کافئین به صورت مداوم و مرتب به بدن، سیستم بدنی به جذب زیاد کافئین عادت کرده و به صورت کامل با آن سازگار می شود.
اعتیاد زمانی افزایش می یابد که شخص برای جبران مصرف روزانه ای که قبلا تجربه کرده است، مجدد در پی مصرف آن خواهد بود. دکتر اومن می گوید که این میزان از افزایش تحمل سیستم بدنی نسبت به مصرف کافئین نشانه گرفتار شدن بدن به اعتیاد قهوه خواهد بود.

علائم افزایش مصرف پیش از اعتیاد قهوه
برخی از علائمی که نشان دهنده افزایش مصرف کافئین پیش از اعتیاد قهوه می باشند عبارتند از :
- سردرد و عصبی بودن و سرگیجه شدن
- افزایش ناراحتی و احساس لرزش بدن
- افزایش بی خوابی و یا خواب و بیدار های گه گدار و ناپیوسته
- افزایش ضربان قلب به صورت غیر طبیعی
- بالا رفتن میزان فشار خون
- کم آبی بدن

گروه هایی که باید از اعتیاد به قهوه اجتناب کنند !
اجرا کردن رژیم غذایی دارای کافئین در برنامه روزمره برای همه افراد بی خطر نیست. اما با هماهنگی کارشناس سلامت خود، میزان مصرف منحصر به فرد کافئین به اندازه مورد نیاز را، برای بدن خود تعیین نمایید. اما اگر شامل گروه هایی که باید از اعتیاد قهوه اجتناب کنند باشید قطعا تحت پوشش موارد زیر خواهید بود که عبارتند از :
- افرادی که اختلالات خواب و بی خوابی دارند
- کسانی که دچار زخم معده هستند
- زنان حامله
- زنان شیرده
- افرادی که دچار میگرن و یا سردرد های مزمن هستند (حتی مادرزادی)
- افرادی که دچار بیماری های زمینه ای هستند مانند مشکلات قلبی و …
- افرادی که دچار فشار خون بالا هستند
در صورتی که احساس اعتیاد قهوه داشتید و حس کردید که بایستی کافئین بیشتری مصرف کنید، می توان از محرک هایی مانند آنتی بیوتیک ها و دارو های آسم و دارو های قلبی استفاده نمود. این دارو ها می توانند با کافئین دچار تداخل شده و اثر آن را کاهش دهند.
کلام پایانی
میزان مصرف قهوه یک فاکتور بسیار مهم در رژیم غذایی هر فرد می باشد؛ زیرا که افراط و تفریط در مصرف قهوه، اعتیاد قهوه را با خود برای هر شخصی به همراه خواهد داشت. افزایش مصرف قهوه و مکانیزه شدن نیاز بدن به مصرف بالای قهوه به طور قطع به یقین سلامت جسمانی انسان را با خطر جدی مواجه خواهد کرد.
کارشناسان سلامت در سراسر دنیا بر خطرناک بودن مصرف افراطی قهوه برای سلامت جسمانی انسان داشته اند. این که چرا کافئین اعتیاد آور است و اعتیاد قهوه علائم مختلفی دارد نیز بخشی از آموزش هایی است که عوامل آن در این مقاله ذکر گردیده است.
برخی از گروه ها هستند که بایستی نسبت به مصرف قهوه و خارج کردن آن از لیست مصرف روزمره خود تجدید نظر نمایند. اشخاصی که درگیر اختلالات خواب و … هستند و اشخاصی که دچار بیماری های زمینه ای هستند و …. بایستی از اعتیاد پیدا کردن به قهوه پرهیز نمایند.
نویسنده : سید حمید داودی ازغدی