قهوه و استرس


رابطه قهوه ، استرس و سلامتی

 قهوه و سایر نوشیدنی های سرد و گرم خوشمزه که به صورت مستمر و روزانه مورد مصرف قرار می گیرند، اصولا فراتر از ماهیت مصرفی خود تحت استقبال مردم هستند. زیرا انسان ها دارای احساس بوده و در درجه اول با کار های مورد علاقه و روزمره خود، ارتباطات حسی و عاطفی بسیاری قدرتمندی برقرار می کنند و این ارتباط برای آن ها انگیزه بخش است. 

مصرف قهوه استرس زا است و خلاف خاصیت های درمانی آن، تاثیر رابطه بین قهوه و استرس بر سلامتی افراد بسیار محتمل بوده و می تواند آسیب زا باشد. اینکه چگونه استرس قهوه را از بین ببریم، سوالی است که می تواند ذهن هر فردی را برای مدت ها به خود مشغول کند. از این رو در این نوشته به بررسی ارتباط قهوه و استرس می پردازیم، پس اگر خیلی قهوه می نوشید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

قهوه و استرس


تاثیر کلی کافئین بر بدن

سیستم بدنی انسان ها پس از نوشیدن کافئین، تغییرات ناشی از چرخه متابولیسم ایجاد شده توسط قهوه را به سرعت درک می کند و انرژی دریافت شده از قهوه تا چندین ساعت در بدن قابل استفاده است. حدودا بسته به نوع فیزیولوژی اشخاص، ذخیره انرژی ناشی از نوشیدن قهوه در بدن می تواند بین دوازده ساعت تا بیست و چهار ساعت متفاوت باشد.


رابطه قهوه و استرس با هورمون ها

تاثیر ارتباط قهوه و استرس بر روی هورمون ها به دلیل وجود کافئین در قهوه می تواند جدی باشد. برخی از هورمون هایی که کافئین بر روی آن ها تاثیر می گذارد شامل موارد زیر است : 

• هورمون آدنوزین : آدنوزین نوعی رابط برای انتقالات عصبی و انرژی سلولی می باشد و کافئین قهوه می تواند جذب این انتقال دهنده را مهار نماید. مهار انتقال دهنده یعنی آدنوزین در کوتاه مدت ممکن است آرامشی لحظه ای برای سلول های بدن ایجاد کند اما در زمان طولانی آثار آن مخرب خواهد بود و بیخوابی از نتایج بارز آن است.

• هورمون آدرنالین : آدرنالین نیز نوعی هورمون می باشد که از غدد فوق کلیوی و سلول های عصبی ترشح می شود و کافئین قهوه نیز باعث ترشح آن در بدن انسان شده و انرژی را در بدن شما به صورت غیردائمی تقویت می کند. تبعات ترشح اضافی آدرنالین توسط کافئین قهوه، بروز خستگی و افسردگی مفرط می باشد. مصرف بیش از حد کافئین منجر به پریشان حالی و ترس و وحشت شبانه خواهد شد.

• هورمون کورتیزول: کورتیزول نوعی گلوکوکورتیکوئید می باشد که به گروهی از استروئیدها (ترکیبات چربی با چهار حلقه کربنی) گفته می شود که در بخش قشری غده فوق کلیوی در بدن انسان آماده سازی می گردد. کافئین میزان کورتیزول را افزایش داده و باعث ترشح هورمون استرس می شود که پیامد های آن برای سلامتی انسان بسیار زیاد است مانند افزایش وزن، بدخلقی، بیماری قلبی و دیابت

• هورمون دوپامین: دوپامین نوعی ترکیب است از ترکیبات آلی از دسته کاتکولامین ها و فنتیل آمین ها که اثرات زندگی بخشی در داخل بدن و درون مغز به وجود می آورد و کافئین میزان این ترکیب را مشابه عملکرد آمفتامین در بدن بالا می برد و در نخستین گام حس خوب را برای افراد تداعی می کند اما بلافاصله پس از اتمام حس خوب، ضعف بر اشخاص قالب می شود. این ترکیب وابستگی فیزیکی نیز به وجود می آورد.

تاثیر قهوه روی هورمون ها

رابطه قهوه و استرس با کیفیت خواب

نوشیدن قهوه زمان بیدار ماندن را افزایش می دهد و انسان مدت زمان کمتری نسبت به گذشته خواب راحت را تجربه می کند. ترمیم خواب یک امر بلند مدت است و این موضوع می تواند تغییراتی در میزان هوشیاری افراد ایجاد کند و سلامت کلی بدن را مورد تهدید جدی قرار دهد، بسیار زیاد است.

قهوه و خواب

رابطه قهوه و استرس با وزن

تاثیر رابطه قهوه و استرس بر روی وزن در این است که با نوشیدن قهوه میزان زیادی کورتیزول تولید می شود و این افزایش کورتیزول منجر به بالا رفتن میل بدن به جذب چربی ها و کربوهیدرات های موجود در غذای انسان می شود و بدن آن ها را در خود ذخیره سازی می نماید. چربی ای که در شکم ذخیره می شود یکی از چربی های پر خطر است.

افزایش کورتیزول با مصرف کافئین موجود در قهوه منجر به اعتیاد بدن به غذاهای دارای کافئین می گردد. مصرف کافئین بیشتر سلامتی انسان را با خطر جدی مواجه می کند. براساس مطالعات، کافئین بر روی حس چشایی نیز تاثیر دارد و آن را تضعیف می کند و اشتها را برای مصرف شیرینی جات تحریک می کند. از طرفی کافئین متابولیسم را افزایش می دهد و این بخش نکته ای مثبت است و به میزان 30% در تجزیه چربی ها موثر است. همچنین در رابطه قهوه و استرس، کافئین قهوه میزان قند خون را زیاد نگه می دارد.

یکی از تاثیرات مهم در رابطه قهوه و استرس این است که اگر با از بین رفتن کافئین قهوه، میزان کورتیزول و سایر هورمون هایی که پیشتر از آنها نام برده شد، افزایش یابد، بدن دچار کوفتگی و خستگی می شود و افراد احساس افسردگی خفیف می کنند تا وضعیت بدن به حالت نرمال باز گردد و این موضوع بر کاهش فعالیت بدنی تاثیر می گذارد.

از نگاه مثبت نیز کاهش مصرف و یا عدم نوشیدن کافئین قهوه در ارتباط به قهوه و استرس اثر گذار است و توانایی فیزیکی و استقامت جسمانی بدن را افزایش می دهد. این موضوع به صورت همزمان برای چربی سوزی در هنگام ورزش هم کمک می کند.

استرس و افسردگی از معایب افراط در مصرف قهوه است

 

کافئین قهوه و استرس هر دو بر افزایش میزان کورتیزول موثر هستند اما مصرف زیاد قهوه باعث افزایش کافئین و تاثیر منفی آن بر روی بدن می شود. وقتی میزان کورتیزول یا به عبارتی استرس، افزایش جدی یابد، با این وجود میزان کافئین موجود در قهوه می تواند با توجه افزایش میزان استرس در مواقع بحرانی افزایش یافته و خلق و خوی فرد را کمی بهبود بخشد.

قهوه و استرس

جمع بندی

استفاده کافئین قهوه در خصوص رابطه قهوه و استرس بایستی متعادل بوده و از حالت تعادل خارج نشود، زیرا پیامد های بالقوه مثبت و منفی متفاوتی خواهد داشت. برخی دلایل این موضوع نیز به علل زیر می باشد که عبارتند از :

• دائما قهوه ننوشید زیرا کافئین زیاد بر سلامتی آسیب می زند و اعتیاد آور است و بهترین کار کنترل مصرف کافئین است. برخی از علائم اعتیاد به کافئین شامل هوس، سردرد، خستگی و درد های عضلانی می باشد.

• مصرف کافئین بعد از ساعت 2 بعد از ظهر منطقی نیست. پایداری کافئین در بدن 8 ساعت است و می تواند خواب فرد را مختل نماید.

• پیش از ورزش یکی از بهترین کار ها مصرف قهوه است زیرا در رابطه قهوه و استرس اثر مثبت و قابل قبول دارد و به بالا رفتن راندمان فردی کمک قابل توجهی می کند.


نویسنده : سید حمید داودی ازغدی

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x