بهتر است برای مقایسه چای و قهوه در جهت حفظ تندرستی بگوییم که این نوشیدنی ها در سراسر دنیا طرفداران بسیار زیادی دارند و اگر دید ما برای مصرف آن ها به صورت مستمر و متوالی باشد؛ قطعا بایستی نسبت به تصمیم شخصی خود احساس خطر جدی داشته باشیم، زیرا افراط در هر موضوعی، تبعات پیچیده خاص خود را دارد و این دو نوشیدنی نیز خارج از این چارچوب نبوده و نیستند و افزایش مصرف آنها عوارض جبران ناپذیری را بر جای خواهد گذاشت.
به صورت کلی برای مقایسه چای و قهوه به دلیل پرطرفدار بودن آن ها، اولین چیزی که خوب است به آن توجه کنیم، تاریخچه و سابقه مصرف این دو نوشیدنی است. همچنین در ادامه به بررسی و مقایسه سایر ویژگی های این دو نوشیدنی مصرفی نیز خواهیم پرداخت. پس تا پایان با ما همراه باشید تا به صورت کامل این دو محصول را بررسی نماییم.

اهمیت سابقه و تاریخ در مقایسه چای و قهوه
وقتی به این موضوع فکر می کنید که اهمیت بررسی تاریخ و سابقه برای مقایسه چای و قهوه چیست، این نکته به ذهن شما متبادر می شود که هر دو نوشیدنی از طرفداران بسیار زیادی برخوردار هستند و بیشتر لحظات خستگی شما را پوشش داده اند و از آن نکته مهم تر نیز این است که در مهمانی ها و یا جمع های دو الی سه نفره اشخاص و افراد بزرگتر اصولا شما را به صرف یک لیوان چای و یا یک فنجان قهوه تا به امروز دعوت نموده اند.
اینکه بزرگتر ها و افراد سن بالا تر نسبت به مصرف چای و یا قهوه بیشتر از جوانان و یا سایر افراد اقدام می کنند دلیل خاصی دارد و آن چیزی نیست جز اینکه این نوشیدنی ها از گذشته تا به امروز به صورت گسترده توسط اجداد ما مورد مصرف قرار می گرفته است. مصرف این نوشیدنی ها در کنار شیرینی جات با وجود کافئین اعتیاد آور می تواند میل افراد را برای مصرف بیش از پیش آن ها افزایش دهد.

تاریخچه چای
با جستجو در منابع و جمع آوری اطلاعات مقدماتی در خصوص تاریخچه چای، متوجه می شویم که گیاه این نوشیدنی اولین بار در شرق عالم کشف شده و مردمان آن مناطق به مصرف این محصول می پرداخته اند. این که کاشف گیاه چای شرقی ها هستند یا خیر، به صورت دقیق مشخص نیست اما این که آن ها جزئی از اولین مصرف کنندگان چای بوده اند بر کسی پوشیده نیست.
اگر بخواهیم چگونگی کشف و مصرف چای را نیز مطابق اسناد و شواهد به چینی ها نسبت بدهیم و اولین مصرف آن به دست بشر دو پا را در 5000 سال قبل تلقی کنیم، می توانیم به این نتیجه برسیم که اتفاقات ناخواسته طبیعی در مواردی موجب شناخت بیشتر انسان از محیط اطراف خود می شود. مصرف نوشیدنی خوشمزه ای مانند چای پس از گذشت 5 هزار سال همچنان ادامه دارد و ادامه آن نشان دهنده اعتیاد آور بودن این دست از نوشیدنی ها می باشد.

تاریخچه قهوه
یافتن سابقه شناخت قهوه کار بسیار دشواری است و منابع کافی برای استناد به آن وجود ندارد. این که در افسانه ها به موضوع مصرف قهوه و نقل و قول های مختلف در خصوص شناخت این گیاه اشاره شده است نکته خاصی می باشد اما شکی نیست که قاره آفریقا قطعا منشاء و محل رشد و مصرف گیاه قهوه و دانه های قهوه در گذشته بوده است.
اولین بار مخلوط کردن دانه های قهوه با آب و یا شیر به انسان درس بزرگی داد و آن چیزی نبود جز اینکه از ترکیب دانه های قهوه با مایعات، نوشیدنی های خوش طعمی را به وجود می آورد. این گیاه علاوه بر طعم بسیار عالی ای که دارد، امکان بیدار ماندن را نیز نسبت به سایر نوشیدنی های کافئین دار بیشتر فراهم می کند. مهم ترین موضوعی که منجر به افزایش مصرف قهوه در میان افراد می شود، میزان بالای وجود کافئین در آن است و به دلیل مصرف متوالی در افراد، اعتیاد عجیبی را به وجود می آورد. در مقایسه چای و قهوه در زمینه سابقه مصرف می توان به این موضوع اشاره نمود که قهوه اعتیاد عجیبی در افراد ایجاد می کند.

مقایسه میزان کافئین در چای و قهوه
کافئین در بسیاری از نوشیدنی ها و غذا های مورد مصرف انسان یافت می شود. چای و قهوه نیز دو گیاهی هستند که خارج از قاعده نیستند و دارا بودن کافئین جزو ماهیت اصلی آن ها می باشد. کافئین اثرات تحریک کننده و مختلفی دارد و یکی از مهم ترین آثار آن تحریک سوخت و ساز بدن می باشد. میزان کافئین در برگ چای به صورت میانگین چیزی در حدود 4% بوده و در دانه های قهوه نیز این میزان نزدیک به 2% می باشد. به صورت کلی چای کافئین بیشتری از قهوه دارد اما در کافی شاپ ها به دلیل زیاد بودن کافئین در قهوه به کمک آب جوش آن را از قهوه استخراج می کنند.

مقایسه میزان تاثیر چای و قهوه بر روند سلامت بدن انسان
به طور کلی چای و قهوه از آنتی اکسیدان های مختلفی تشکیل شده اند که به بهبود سلامت بدن کمک شایانی می کنند. میزان آنتی اکسیدان ها در قهوه بسیار زیاد است و در برخی از انواع چای نیز مانند چای سیاه، آنتی اکسیدان بسیار زیادی یافت می شود. روی دیگر سکه در خصوص مقایسه چای و قهوه به عنوان دو نوشیدنی این است که این دو گیاه میزان سطح انرژی را نیز افزایش می دهند؛ در عین حال قهوه به شدت انرژی زا بوده و به عنوان ماده مکمل در ورزش نیز به وفور از آن استفاده می شود.
کلام پایانی
قهوه به دلیل انرژی زایی فراوان و میزان کافئین کمتر نسبت به چای می تواند گزینه بسیار خوبی برای مصرف مداوم باشد اما به صورت نرمال در طول روز بیشتر از 4 فنجان قهوه نبایستی مصرف شود. زیرا مصرف مداوم نوشیدنی های کافئین دار می تواند اعتیاد خاصی در افراد برای ادامه زندگی به وجود بیاورد.
نویسنده: سید حمید داودی ازغدی